dania z mozzarellą

Apetyczny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a całkowicie z regionu Kampania.
mozzarella

Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednak również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie oryginalnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jakkolwiek równolegle nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu galbani
dania wegetariańskie z mozzarella   
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezmiernie charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu zwykli ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak de facto ser. W większości wypadków sprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według sztampowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.
Skąd w takim razie wziąć kreatywny, pyszny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w gruncie rzeczy należałoby dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.