Kuchnia Włoska Kraków

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o żywności. Jest to ważna część włoskiego życia i ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najprzyzwoiciej. W najwyższym stopniu legendarnymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, niemniej jednak dania kuchni włoskiej są wybitnie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym rejonie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w szeregu przypadków dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Włoska restauracja na Rynku Głównym   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w wielkim stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie artykułach spożywczych, aby stworzyć swoje przepisy kulinarne, właśnie dlatego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a również inne towary, jakie Włosi mogli sobie wyhodować czy też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w szczególe na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która mocno uwidocznia technikę.

Których produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w historii częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i niedrogich warzyw. Sporo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są znacznie ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami legendarnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.